Call us now on
1300 731 959
to discuss your project

Armstrong Street

Before Photos

The brief for Armstrong Street was to renovate an existing kitchen, toilet and bathroom on the rear of the upper level that extended onto an adjoining deck. After looking at design options and the quality of the original structure, it proved to be more cost effective to demolish this section and rebuild. Further to this, the owners wanted to utilise the space under the building for living. Since we were rebuilding the upper level extension it was prudent to move the kitchen downstairs and optimise the upper level space for bedrooms, ensuite, robe and family space, etc.

The owners were fortunate enough to be able to reuse the existing slab, albeit imperfect, it was a look they preferred. It was necessary to raise the building to achieve a 2700mm high ceiling on the ground level. A few engineering changes and steel work provided an open plan living space on this level that opened up the back onto an alfresco area under the upper level deck. The bi-fold doors, louvers and casements feature heavily throughout the renovation maintained the character of this period home.

The original build was over 100 years old and features a pressed metal ceiling on the upper level. It is not a Nixon Build installation, but worth a mention as it has significant value blending in with the finish.

The upper level extension accommodates the main bedroom, walk in robe and ensuite; attached to the rear of the existing house and to the side of an existing deck. The deck is accessible through the main bedroom via French doors. A nice parent’s retreat area that works well all round.


The internal staircase is a prominent feature in the centre of the house and works extremely well accessing the upper and lower level spaces. At the top of the stairs is the entrance to a kid’s bedroom that was once part of the veranda. The floors in these areas, including the extension and the space at the top of the stairs is spotted gum and grove flooring, as is the staircase itself. These floors add significant detail to the finish.

The central room on the upper level opens onto a traditional veranda space and a new bathroom was constructed off the side of this room. Keeping an authentic look, in particular with tile selection, but contemporary functionality with the shower/bath screen, vanity, fixtures and fittings. This bathroom works very well and suits the space it occupies.

This building being so old posed many problems throughout the build, every time we were required to explore the old building it revealed work too far under spec to ignore. We do our best to minimise variations but unfortunately in some cases the unforeseen is unavoidable. Unfortunately, as part of the cost saving with a project such as this, the owners will make the decision to take on the painting element themselves. It is unfortunate that most people do not understand the degree of expertise with this finishing trade. Reality TV shows play a big part, making remodelling and renovating work look easy. Consequently the painting to date is still unfinished and what is finished hopefully will not be judged. Fortunately I have convinced the owners to engage a painter to allow them to enjoy their new home in the way it should be. It is a beautiful property and the owners love their new space. Once again the customers were fantastic to work with and were consistently appreciative with our engagement.


Hermit Park
Bathroom Renovations,Decks & Outdoor Living,Renovations & Extensions,Award Winning Projects,Kitchen Renovations


2016 Master Builders Awards Home Renovation/Remodelling Project up to $275,000 Winner

More Projects